Ellen Hjelm

Välkommen till min bloggsida!

Jag brinner för hälsa, balans och välmående och har i flera år utbildat mig inom ämnet. Även utanför skolböckerna läser jag det mesta jag kommer över och praktiserar hälsa på olika sätt. För mig är det viktigt att se hälsa ur ett holistiskt perspektiv, allt räknas såsom fysiskt, mentalt, emotionellt, socialt och andligt välmående.

Hälsopromotion är det som jag är mest intresserad av, alltså hur man kan främja hälsa och näst efter det ligger mitt intresse i att förebygga ohälsa. Jag har läst hälsopromotion med inriktning på anatomi och fysiologi, kost och stress, hälsopsykologi, arbetsmiljö mm vid Luleå tekniska högskola och Högskolan i Kristianstad.

Jag trivs bäst på gymmet eller i skogen, lever med sambo, tre barn och katt.

 

 

Menskopp – Den bästa uppfinningen!

Att vara kvinna har sina nackdelar. Inte minst ska man bära, föda och amma barn om man så väljer det, dessutom ska man ha sin menstruation varenda månad i hela sitt fertila liv. Behagligt (under)liv med menskopp Att många kvinnor lider av underlivsproblem ofta...

Smörgåsträsket och bättre frukostvanor

Har du som jag lätt att falla in i smörgåsträsket? Det är lätt hänt, det räcker med att man går förbi ugnen på affären och känner den där fantastiska lukten. Eller så går man förbi bageriet och blir helt hypnotiserad, det är svårt att motstå om man...

Vad gör du för dig själv idag?

God morgon! Ännu en dag vaknar jag och funderar mycket som vanligt. En ny dag, 24 timmar att disponera mellan arbete, hushållssysslor, umgänge med familj, vänner, träning och mycket mer. Vi gör nog ganska mycket som vi inte riktigt tänker på, till exempel umgänge med...

Hälsans olika former – fysiskt och mentalt

Nu var det ett tag sedan och det får jag lov att skylla på denna “vinterdipp” som råder. Men nu när nedräkningen till jul är över och nyår likaså, kan den riktiga nedräkningen börja för mig och alla andra som inte är speciellt förtjusta i vintern. Jag gillar gassande...

Frossa under helgerna eller finn balans?

De allra flesta av oss överäter under jul och nyår, eller kanske egentligen under hela december. En hel månad full med ursäkter för att avvika från den kosthållning eller den livsstil man kämpar för att hålla. Adventsfika, Lucia, skolavslutningar, julbord...

Effekter av fysisk aktivitet del 5 – hjälp på traven

Jag tänkte avsluta min serie om effekter av fysisk aktivitet med detta inlägg kring kosttillskott vid träning. Jag hoppas följetången varit hjälpsam, spännande och lärorik. Oavsett vilka mål man har med sin träning och sin motion så finns olika preparat,...

Effekter av fysisk aktivitet del 4

Inkomster och utgifter. Nej det är inte bankkontot jag pratar om utan det är faktiskt kroppen detta handlar om, energibalansen. All energi vi får i oss i form av mat, dryck, snacks osv och det som vi gör av med, en del av att bara vara och resten av fysisk aktivitet,...

Effekten av fysisk aktivitet del 3

Fysisk aktivitet främjar god hälsa - ingen nyhet direkt för de flesta, men vad är det egentligen som gör att vi mår bättre av träning i det långa loppet? Jo för att börja någon stans så ger träning och speciellt styrketräning mer muskelmassa som i sin tur leder till...

Effekten av fysisk aktivitet del 2

Det är aldrig försent att investera i sig själv och genom att välja en aktivare livsstil så kan man främja välmående och förebygga ohälsa. Det finns gott om forskning som visar på att fysisk aktivitet har samband med minskad risk för en rad olika sjukdomar...