Omega 3 och omega 6 är de allra viktigaste fleromättade fetterna för kroppen och är superviktiga för att kunna bygga och reparera celler. De skyddar oss mot sjukdomar och spelar en viktig roll i kroppens alla funktioner. Vi kan tyvärr inte tillverka dessa fetter själva, vilket är varför vi måste få i oss dem via maten. Det bästa sägs är att äta omega-3 fettsyror direkt från den marina källan som fet fisk. Men det finns veganska lösningar också, alger, majsolja, solrosolja, sojaolja, sesamfrö, sesamfröolja, rapsolja, linfrön, valnötter och bladgrönsaker som kanske till och med är bättre… 

På Jakobs Apotek kan man hitta Sunwarrior vegan Omega-3. Deras produkt Omega-3 Vegan DHA + EPA (som även innehåller Omega 6,7 och 9 i rätt förhållande) kommer från algolja och AlmegaPL. Alltså rena alger och extrakt från en naturlig sträng av mikroalger som innehåller både fosfolipider och glykolipider. Detta är vad man kallar polära lipider, alltså både fett och vattenlöslig, vilket gör att kroppen tar upp mer omega-3 än från krill och fiskolja.

De typiska källorna till omega-3 såsom fisk och krill producerar inte själva omega-3 fettsyror utan ackumulerar den i sina fettceller från alger som de konsumerar. Fettcellerna hos fisk kan också riskera att ackumulerar gifter så oljan som extraheras från fisk kan innehåller vissa doser av miljögifter. Så kanske bättre att bli helvegan när det gäller Omega-3?