Ashwagandharoten har många hälsofördelar; inklusive minskning av stress och förbättrad hjärnfunktion. Läs mer nedan:

Ashwagandharoten har använts i ayurvedisk medicin som ett naturligt botemedel mot otaliga bekymmer i mer än 3 000. Fördelarna med Ashwagandha är till synes oändliga. Roten är kanske mest känd för sina stressreducerande förmågor. Ashwagandha styrkor kommer till stor del av dess förmåga att agera som en adaptogen – eller stödja kroppens adaptiva respons på stress och att balansera normala kroppsfunktione. Ashwagandha-pulver eller en flytande kapsel – de två formerna som är lättast för din kropp att absorbera – är så mångsidig, att örten finns i nästan alla indiska hushåll, liknar ginseng i Kina. Faktum är att det ofta kallas indisk ginseng.

Kort sagt, den stora fördelen med ashwagandha är att den skapar balans i sinnet och kroppen på grund av dess många funktioner och anpassningsförmåga.

 

Ashwagandha-fördelar

Studier har funnit att rotens biokemiska struktur gör den till stark kandidat inom terapeutisk form av immunterapi och underlättar behandling av ångest, cancer, diverse infektioner, stress, hjärt-kärlsjukdom och diabetes.

Minskar blodsockernivåerna

Ashwagandha kan hjälpa till att öka insulinkänsligheten hos friska människor och hos dem med högt blodsocker. En iransk studie 2015 fann att roten hjälpte till att normalisera blodsockret hos hyperglykemiska råttor genom att minska inflammation och förbättra insulinkänsligheten. En äldre studie på människor med mild typ 2-diabetes fann att ashwagandha sänkte blodglukos liknande oralt hypoglykemiskt läkemedel.

Närbild på Ashwagandharötter:

Minskar stress och ångest

Ashwagandha har visat sig minska nivåerna av stresshormonet kortisol och öka nivåerna av DHEA, det hormon som motverkar aktiviteten av kortisol hos människor. Anti-ångesteffekterna roten kan delvis bero på dess förmåga att härma aktiviteten hos den lugnande neurotransmitteren GABA, vilket hjälper till att minska överaktiviteten i andra nervceller, främja god sömn och höja humöret. Som de flesta vet och har upplevt så har stress många tråkiga symptom såsom huvudvärk, magsmärta, trötthet och sömnlöshet.

Ökar muskelmassan

En studie från 2015 publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition fann att män som kopplade sin styrketräning med 300 mg ashwagandha rot två gånger om dagen i åtta veckor, fick betydligt mer muskelmassa och styrka och hade mindre muskelskada, jämfört med placebogruppen. Tidigare forskning har funnit liknande (om än kanske inte lika starka) resultat hos kvinnor.

 

Såhär utvinns roten: och resultatet, Spagyrisk Ashwagandha – finns i butiken

 

Förbättrar minne och hjärnfunktion

Många studier visar att ashwagandha är mycket effektivt för att stödja minne och hjärnfunktion. Det har visat sig bromsa, stoppa eller vända inflammationen i nerver och synapförlust i hjärnskador. Regelbundet intag av roten kan hjälpa till att stödja din hjärnfunktion och öka dina odds för en frisk hjärnkapacitet.

 

Sänker kolesterolet och förbättrar hjärthälsan

Ashwagandhas antiinflammatoriska egenskaper minskar kolesterolet och minskar inflammatoriska markörer som ökar risken för hjärtsjukdom. Dessutom ökar ashwagandha muskeluthållighet som indirekt kan förbättra hjärtans funktion.

 

Förbättrar immunitet och minskar smärta

Ashwagandha har också en fantastisk förmåga att stimulera immunförsvaret och minska inflammation. De steroida beståndsdelarna i ashwagandha har visat sig ha en starkare antiinflammatorisk effekt än hydrokortison. Det gäller akut inflammation såväl som kroniska tillstånd som reumatism.I råttor har roten hjälpt till att motverka artrit och minska inflammation, enligt en studie från 2015. Och en annan japansk studie 2018 fann att extrakt av ashwagandha-rötter kan bidra till att minska hudinflammation hos människor.