Bästa Veganska Svartkumminoljan

Svartkumminolja är en supernyttig produkt som allt fler får upp ögonen för här i Sverige. Svartkumminfröna har under många århundraden använts i olika typer av matlagning och naturläkemedel. Dessutom används den i allt större utsträckning inom hälsokost för dess nyttiga egenskaper inom olika områden. Svartkumminolja kan användas bland annat som ansikts- och kroppsolja samt för invärtes bruk och har visat prov på goda effekter av flera slag. Den har sedan tusentals år tillbaka använts för ökad energi och vitalitet, och omnämns både hos de gamla egyptierna och i gamla testamentet. Svartkumminolja är produkten för dig som vill ge en härlig boost för hud och hår samt för din hälsa som helhet.

Massor av antioxidanter

Vill man vara hälsomedveten är svartkumminolja ett utmärkt hälsotillskott. Svartkumminolja kan även benämnas som nigella sativa, svart fröolja eller black seed oil. Vad som framförallt gör svartkumminolja så nyttigt är dess innehåll av antioxidanter. Antioxidanter behövs hos alla levande varelser som andas syre och tar emot omgivningens påfrestningar i form av föroreningar, UV-strålning, gifter och rök. I samband med detta sker oxidation som bryter ner cellerna och bildar någonting som liknar giftiga slaggprodukter. Antioxidanterna hjälper cellerna att klara av nedbrytningen och hjälper cellerna att förnyas genom att stärka upp både från insidan och cellväggens utsida.

Oljans process

Oljan tas fram ur fröna antingen genom kallpressning eller ångdestillation. Kallpressning innebär att fröna mals ner och oljan pressas mekaniskt ur dem. Detta är en väldigt skonsam metod där man i processen använder en låg temperatur som aldrig överstiger 45 grader. Alla naturliga vitaminer behålls och strukturen i den kemiska sammansättningen förändras inte. Man behöver inte tillsätta några vitaminer eller konserveringsmedel efterhand, och oljan behåller sina antioxiderande egenskaper. Varmpress, eller ångdestillation, sker på motsatt sätt, det vill säga att man utvinner oljan genom uppvärmningen. Fördelen är att man får ut i stort sett all olja ur fröna till skillnad från kallpress som ger drygt 60 procent av fröets oljemängd, men varmpressningen innebär bland annat att man går miste om en rad goda egenskaper från fröet. Ren svartkumminolja kan ha en stark doft och man använder den ofta tillsammans med andra eteriska oljor.