Fransyskan Jeanne Louise Calment levde tills hon blev 122 år – och blev världens äldsta registrerade person när hon dog 1997. Hon föddes 1875. Hon rökte två cigaretter per dag tills hon blev 117 år, drack portvin regelbundet och åt närmare ett kilo choklad i veckan.

Agnes Fenton från New Jersey blev 110 år. Hon drack tre öl och ett glas whisky varje dag. När Emma Boran från Italien var 117 år, var hon världens då äldsta levande människa. Hon har ätit tre ägg per dag, varav två råa, tills hon var 90 år och därefter ”bara” två ägg (det blir sammanlagt lite över 125 000 ägg), plus lite kakor, och tydligen lite brandy varje dag, smög det fram. Hon kunde äta lite kyckling till middag ibland, men det var allt, berättar hennes läkare. Hon åt väldigt lite grönsaker, och nästan ingen frukt. 116-årige Susannah Mushatt Jones åt fyra skivor bacon till sina ägg och majsgröt varje morgon. Dansken Christian Mortensen blev 115 år och rökte feta cigarrer varje dag.

Detta är förmodligen och förhoppningsfullt inte hemligheten bakom ett långt liv. Många andra hundraåringar världen över delar med sig sina tips; en del röker och dricker inte, äter bra mat och motionerar, vissa ljuger aldrig, talar bara gott om andra; medan andra röker och dricker, äter vad de vill, skvallrar om andra och har aldrig motionerat.

I Sverige bor flest hundraåringar i Uppsala och runt Kalmar. Och allt fler blir mer än hundra år. 1970 fanns det 127 hundraåringar i Sverige och 2014 fanns det 1770. Störst koncentration hundraåringar i världen finns det på den lilla ön Okinawa utanför Japan – hela 1000 personer.

Det verkar inte finnas något gemensamt om man skall lyssna på deras egna historier och förklaringar. Men det verkar dock finnas något som de har gemensamt – som de själva inte vetat om. Forskare vid Odense Universitetssjukhus, Danmark och University of Louisville, Kentucky, har ganska nyligen upptäckt att människor som lever till 100 eller mer har något särskilt gemensamt som gör att deras celler håller sig friska längre – och förlänger sina livs dagar.

Vi vet redan att livet förlängs med tio år om man tar en multivitamin. Cellernas telemorer som är del av kromosomerna förlängs i slutändan (annars kollapsar de med varandra) med vitaminintag och man har räknat ut att den förlängningen ger tio år extra. (1) Detta i teorin alltså, visserligen förankrat i praktiken med djurförsök, men man vet ju aldrig till hundra procent. Den som lever får se…

Och generna har säkert en del att säga till om, och inte minst den mentala attityden till livet, men det är inte hela förklaringen.

Glutation

Inom vetenskapen är hemligheten bakom ett långt och hälsosamt liv något som kallas glutation. Glutation tillverkas i varje cell i kroppen, med tre enkla byggstenar – aminosyrorna cystein, glycin och glutamin. De bildar vad som kallas en tri-peptid (en kort aminosyrakedja). Glutation finns överallt i kroppen – även djupt ned i varje cells energikärna (mitokondrierna). Glutation är särskilt koncentrerat till hjärnan, ögonen, lungorna, levern och njurarna – där fria radikaler finns i överflöd.

Cellerna behöver glutation för att fungera – och överleva. När glutation inte finns närvarande försämras funktioner som upprätthåller vår hälsa. (1) Forskare anser glutation så avgörande för hälsa och livslängd att mer än 125 000 medicinska artiklar har skrivits om det. Och de visar utan tvekan att högre nivåer av glutation är kopplade till hälsa och ökad livslängd. (2)

Forskarna fann att hundraåringar – i själva verket nästan alla friska äldre människor – har ett överflöd av glutation i sina kroppar. Och omvänt, att sjuka människor hade låg nivå. (3)

• Forskning som utförts vid Odense Universitetssjukhus i Danmark fann att hundraåringar (i åldern 100-105 år gammal) hade signifikant högre glutation jämfört med yngre äldre patienter (i åldern 60-79). Och de 100+ åringar som fungerade bäst hade de högsta glutationsnivåerna av alla. (3)

• Forskare vid University of Louisville, Kentucky fann att kvinnor i åldrarna 60 till 103 som var i topp vad det gäller mental och fysisk form hade mycket höga glutationsnivåer i sitt blod. (3)

Cellerna fungerar helt enkelt inte utan glutation. Men man vill ju inte bara leva länge, man vill ju vara frisk och må bra hela vägen till 100+. Glutation är faktiskt en ”mirakelmolekyl” som kan hjälpa oss att göra det. Den gör det på tre sätt…

1.) Glutation bekämpar skadliga fria radikaler på ett mycket effektivt sätt.

Fria radikaler skapas, dels genom normala kroppsprocesser, dels genom exponering för gifter i miljön. En atom saknar en elektron, så de stjäl en från närmaste stabila molekyl – vilket startar en kedjereaktion i hela kroppen som kan utlösa cellmutation och även celldöd.

Det är därför man behöver glutation. Det hjälper till att eliminera fria radikaler och stoppa skador på cellerna och DNA. Men det är inte vilken antioxidant som helst – det är vad man kallar en Master Antioxidant.

När vanliga antioxidanter som vitamin C och E ger upp en elektron för att neutralisera en fri radikal, blir de värdelösa – och rent av farliga. Glutation ”återskapar” dem genom att ersätta den saknade elektronen – och returnerar dem till aktiv tjänst. Detta håller den antioxidanta armén intakt – och ger överlägset skydd mot fria radikaler.

Glutation ger ett extremt bra skydd för våra celler, de håller sig friskare längre och längre och längre…

2.) Glutation eliminerar farliga gifter innan de kan skada kroppen.

Problemet är att vi inte kan se gifterna – och vanligtvis inte känna lukten av dem. Men farliga kemikalier, tungmetaller och bekämpningsmedel förorenar luften vi andas… vattnet vi dricker… maten vi äter… och de produkter vi använder.

Giftiga ämnen i form av antiflammedel lurar i soffan i vardagsrummet… giftig bomull i lakanen i sängen… och i fuktighetskräm i ditt badrumsskåp… glöm inte att tvätta T-shirten innan du tar på dig den… och underkläderna… och skjortan… håll inte för länge i kvittona du får i affären. Och deras huvudsakliga uppgift tycks vara att attackera vårt DNA, förstöra våra celler och utlösa förödelse på våra organ. Det finns långt över 80 000 konstgjorda kemikalier, de flesta är på något sätt skadliga, och mycket svårt att skydda sig mot.

Men det finns goda nyheter…

Glutation koncentreras i första hand i levern, lungorna, njurar och matsmältningsorganen. Varför? Jo, de är de stora avgiftningscentra i kroppen, och glutation har en viktig uppgift i det.

Glutation innehåller nämligen ett ”klibbigt” svavel, som gör det möjligt att fånga farliga gifter, ungefär på samma sätt som flugpapper fångar flugor. De fångar även tungmetaller såsom kvicksilver och PCB. Det spelar ingen roll om de giftiga ämnena redan har absorberats genom tarmen, eller om de fortfarande sitter kvar i mag-tarmkanalen. Glutation griper tag i dem… binder upp dem i avföringen och galla… och eliminerar dem säkert.

Om du äter svavelrik mat, såsom vitlök, lök och kål, broccoli, grönkål, blomkål i olika former får du i dig en byggsten till glutation. Men även träning hjälper kroppen att producera glutation.

Det finns dock ett problem…

Varje gång gifter neutraliseras i kroppen, förbrukas vår glutation. Det är därför det är så viktigt med en stadig tillförsel av byggstenarna i glutation: aminosyrorna cystein, glycin och glutamin – för att hålla nivåerna hög. Dessa tre aminosyror bildar en tri-peptid, de är alltså bundna med varandra, och en tre-peptid är den största aminosyrakedjan kroppen kan ta upp från tarmen. Det är dock svårt att få i sig genom kapslar och tabletter då magenzymer förstör det innan det hinner till tarmen. Den bästa formen är liposomal form, då de mikroskopiskt små fettkulorna med innehållet inkapslat och skyddat tar sig igenom magsäcken till tarmen utan problem. Ett sådant kosttillskott är till exempel Aurora Mega-Liposomal Glutation som finns att köpa hos Jakobs Apotek!

Aurora Mega-Liposomal Glutation 480ml

3.) Glutation stärker immunsystemet

Immunförsvaret är kroppens första försvarslinje mot ohälsa och sjukdom. Det skjuter ner virus och bakterier som invaderar kroppen och gör oss sjuka. Faktum är att det gör det genom att skjuta fria radikaler på fienden. Ibland kan det gå överstyr då immunförsvaret även börjar skjuta fria radikaler mot frisk vävnad – s.k. autoimmuna sjukdomar.

Men toxiner, stress, sjukdom och dålig livsstil försvagar immunförsvaret och sätter hälsan på spel. Det är därför man behöver gott om glutation.

Glutation superladdar dina naturliga mördarceller (eller NK-celler) – även känd som immunförsvarets främsta mördare. I själva verket fördubblar det deras sjukdomsbekämpande makt. Dessutom skyddar NK-cellerna och andra immunsystemsceller från fria radikaler.

Höga nivåer av glutation är nyckeln, eller åtminstone en av de viktigaste, till god hälsa upp till 80, 90 och kanske även 100 år och vidare.

Det stora problemet är…

Något försvagar vår glutationsproduktion – och sänker nivåerna. Vi har sett hur kritisk glutation är för vår hälsa. Det hjälper till att förstöra fria radikaler, eliminera hälsostjälande toxiner, och eldar på vårt immunförsvar. Och det agerar i varenda en av våra celler.

Det är åtminstone vad som borde hända.

Men i den verkliga världen lever vi alla med krävande stress… brist på sömn… kronisk sjukdom… övervikt med mera, vilket bryter ner glutationsnivåerna. Men det är ändå bara en del av problemet.

Det finns också faktorer och tjuvar som stjäl vårt glutation.

1.) När man fyllt 20 år börjar produktionen av glutation sakta sjunka 10-15% per decennium.

Om man börjar med en summa av 100 glutationsmolekyler – så är man redan efter tjugo år nere i 75 eller 80! Om man inte gör något för att öka produktionen, kommer nivåer sjunka som en sten efter man fyllt 45 år.

Hur långt ner går de?

En studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition i 2011 fann att äldre personer hade förlorat nästan hälften av all sin glutation – över 45 procent – jämfört med yngre personer.

Plus, att äldre folk producerade ny glutation 45 procent långsammare än yngre.

Tyvärr lämnar den drastiska nedgången i glutationsnivåer oss sårbara för fria radikaler… oxidativ stress… toxisk överbelastning … kronisk sjukdom och sjukdom som kan förkorta livslängden.

2.) Giftiga ämnen kan tömma våra glutationsreserver på bara en dag

Man kan inte helt undvika farliga gifter. I dagens moderna värld finns det överallt och i allt. Och för varje gång kroppen har neutraliserat ett giftigt ämne, så har våra värdefulla reserver av glutation minskat.

För att göra saken ännu värre så neutraliserar levern de läkemedel vi tar med hjälp av glutation!

Det är ett stort problem, då hela kroppen bara har fyra dagars reserv av glutation till hands. Och levern har ännu mindre – bara en dags reserv.

Allt som krävs är en överdos av ett toxiskt läkemedel som till exempel ett vanligt smärtstillande, och glutation kan dräneras från levern under bara några timmar – vilket i längden kan leda till leversvikt och död. Och även om man inte överdoserar smärtstillande, så tar varje ”normal” dos av detta läkemedel även en försvarlig del av glutationsreserven.

3.) Den typiska dieten ger lite glutation – och installerar även ett avlopp på det befintliga utbudet

Den bästa och mest hälsosamma av dieter – fullt med färska frukter och grönsaker, nötter, fågel och fisk, kött från gräsätande djur – ge dig ca 150 mg glutation per dag. Och det är en bra start.

Men vi har förmodligen varken tid eller resurser att köpa alla ekologiska livsmedel och förbereda varje måltid från scratch. I stället är det mer sannolikt att vi äter bearbetade och konstgjorda livsmedel som innehåller liten eller ingen glutation.

Det finns ett annat problem … vår kropp kanske inte ens kan använda det lilla glutation vi får i oss via maten. Det kan nämligen finnas ett enzym i magen som kan hindra det från att absorberas tillräckligt.

Man måste alltså se till att kroppen får de byggstenar som den behöver för att producera glutation. Ge kroppen de rätta byggstenarna, och den kan själv skapa sitt glutation. Det är ett mer effektivt sätt att öka nivåerna.

4.) En saknad gen gör det svårt för nästan av alla människor att skapa glutation

Men. . . Det finns ett annat problem som kan hålla dig från att få nog av detta livgivande ämne.

För att skapa glutation, behövs vissa gener för att producera enzymer i kroppen. Tyvärr, saknar en tredjedel av alla kroniskt sjuka genen GSTM1 – vilket är en av de viktigaste generna i processen av att skapa och regenerera glutation. (4)

Om du är en av dem, kan du inte skapa tillräckligt med glutation för att befria kroppen från gifter och fria radikaler. Och det gör det svårare för dina celler att hålla sig frisk – och risken finns att du kan drabbas av en kronisk sjukdom.

När åldrande, stress, toxiner och dåliga val av livsmedel decimerar vår produktion och leverans av glutation, är våra celler de första som lägga märke till det.

Mitokondrierna i hjärtat av våra celler är som mini-kraftverk. De konsumerar syre för att producera energi våra celler behöver för att fungera.

Tyvärr släpper denna process ut en flod av fria radikaler – som rök bolmade ut ur en fabriksskorsten. Vi behöver en stor saneringsbesättning av glutation till hands för att fånga upp och neutralisera de fria radikaler och skydda cellerna från skador – så att de kan gå på högsta kapacitet och skapa den energi vi behöver och vill ha.

Källor:

(1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2714373/
A critical role of glutathione in determining apoptosis sensitivity and resistance in leukemia cells. Friesen C, Kiess Y, Debatin KM. Cell Death Differ. 2004 Jul;11 Suppl 1:S73-85.

(2) Gender differences in glutathione metabolism in Alzheimer’s disease. Liu H, Harrell LE, Shenvi S, Hagen T, Liu RM. J Neurosci Res. 2005 Mar 15;79(6):861-7.

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11271724

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21140238

(4) https://livewello.com/library/glutathione-s-transferases-gstm1-gstt1-gstp1-genes?id=6737166583988224

 

Denna artikel är hämtad från Bättre Hälsa AB enligt överenskommelse. Se här vårt sortiment av Bättre Hälsa’s produkter >>>